T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / ORTAHİSAR - Pelitli 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu

Romanya koordinatörlüğünde yürütülen WE ARE WHAT WE EAT (Ne Yersek Oyuz) adlı projemizin ilk öğrenci değişimini İtalya'ya gerçekleştirdik

Türkiye, Polonya ve Romanya'dan öğretmen ve öğrenciler 3- 8 Kasım 2019 tarihleri arasında Ragusa'da buluştuk. 3 Kasım Pazar günü okul müdür yardımcılarımızdan Cemil ERKAN, öğretmenlerimizden Çiğdem BABAYİĞİT, Şükran DEMİR, Mustafa GELİR ve 6 öğrencimizin katılımından oluşan grubumuz Trabzon'dan İstanbul'a oradan da İtalya-Katanya'ya hava yoluyla ulaştı.

Toplantının temel amacı birbirimizi daha iyi tanımak ve dostane bir işbirliğini başlamaktı. Burada hem öğrenci değişimi (Çiğdem BABAYİĞİT+ Mustafa GELİR+6 Öğrenci)hem de kısa süreli ortak personel eğitimi(CemilERKAN+Şükran DEMİR)etkinliklerinin olduğu iki toplantı gerçekleştirdik. Toplantı süresince hazırlanan çalışma programını yürürlüğe geçirdik; sorumluluklarımızı paylaşarak proje görevlerimiz üzerinde çalıştık, eğitim alanındaki öğretim uygulamalarını ve iyi örneklerini paylaştık. Katılımcılarımız fen laboratuarı, spor salonu ve BT sınıfında Francesco Crispi öğrencilerinin organize ettiği çeşitli etkinliklere katıldılar:

- Çeşitli gıdaların içerik ve fonksiyonlarını öğrenme.

-Çeşitli prensipler tarafından oluşturulan kalori hesaplamaları.

- Obezite, diyabet, halsizlik vb gibi hastalıkları önleme aracı olarak dengeli ve sağlıklı beslenme.

- Besin piramidinin oluşturulması.

-Gıdalarda C vitaminin keşfi.

-Her ortak ülkenin inancına göre beslenme, Avrupa ve özellikle İtalya mutfağı, gıda pazarı.

- Fiziksel ve sportif faaliyetlere bağlı kalori ihtiyacı.

-Sporcula rda dengeli ve sağlıklı beslenme konularına yönelik atölye çalışması, oyunlar ve röportajlar yaptılar, web 2 araçlarından Kahoot programını kullanarak gerçekleştirilen tüm faaliyetleri değerlendirdiler.

 5 günlük programımız aşağıdaki gibi olmuştur.

                4 KASIM PAZARTESİ: Sabah Katanya havaalanına ev sahibi İtalyan koordinatör Antonella Belluardo tarafından gönderilen araçla karşılanan öğretmen ve öğrencilerimiz yaklaşık 2 saatlik bir kara yolculuğun ardından Ragusa'ya ulaştılar. Polonyalı ortağımız Piotr Nosal ve ekibi Pazar günü, Romanyalı ortağımız Violeta Bozea ve grubu bizimle hemen hemen aynı saatte Ragusa'ya ulaştılar. Ev sahibi ortağımız "Francesco Crispi" ekibi okulunun bahçesinde muhteşem ve sıcak bir karşılama düzenledi. Francesco Crispi öğrencileri sanatsal ve sportif becerilerini sergileyerek tüm katılımcıların ilgi ve takdirlerini üzerine çektiler.

  Muhteşem karşılama, öğrencilerin koro gösterileri eşliğinde okul müdüresinin konuşması ile sona erdi. Sonra konferans salonunda ortak ülkelerin milli marşları öğrenci orkestrası tarafından icra edildi. Projeye katılan öğrenciler kendi okullarını, eğitim sistemlerini, kasabalarını ve ülkelerini video ve PowerPoint aracılığıyla tanıttılar. Tüm ortak okulların katılımcıları okulun birimlerini gezdiler ve"Proje Köşesi" incelediler. Sonra öğrencilerimiz ev sahibi öğrenci ailelerinin evlerine, öğretmenlerimiz otele yerleştiler. Öğle yemeğinden sonra Ragusa'nın Belediye Başkanı Peppe Cassì makamında ziyaret edilerek şehir hakkında bilgi alındı ve ortak okullar yöresel hediyelerini takdim ettiler. Akşam, okulun konferans salonunda "Francesco Crispi " okulunun yedi müzik öğretmenin hazırladığı muhteşem orkestraya katılım gerçekleşti. Ardından akşam yemeği için okul giriş koridorunda her ortak okulun kendi ülkesinden getirdiği yöresel, sağlıklı, favori yiyeceklerinden oluşan tanıtım standları açıldı.

5 KASIM SALI: "Francesco Crispi" okulunun proje öğrencileri ile tüm katılımılar birlikte her grupta 9 misafir öğrenci olmak üzere IIA ve IIB grupları oluşturularak sınıflarda atölye çalışmasına katıldılar. Birinci grup Mrs CINZIA PARRINO yönetiminde "Sağlıklı Beslenme" ile çok yönlü sunum gerçekleştirdi. İkinci grup ise MRS: SANDRA RAGUSA yönetiminde "Beslenme Pramidi" ve Yeme Alışkanlıkları ile ilgili röportaj ve oyunlara katılım sağlandı. Sonra iki grup rollerini değiştirerek öğrenciler her iki etkinliğe katılmış oldular.

Kahve molasının ardından "İnançlara Göre Beslenme" etkinliğinde farklı kültürlere bir seyahat sunumu ile her ortak ülkenin inancına göre sağlıklı beslenmenin önemi, özellikle İtalya mutfağı ve gıda pazarı tartışıldı.

Bilimsel Atölye Çalışması: Tüm katılımcı öğrenciler ev sahibi okulun öğrencilerinin asistanlığında bireysel olarak turunçgillerde C vitamini keşif deneyini yaptılar. Deney sonrasında Ragusa yöresinde yetiştirilen portakallardan meyve suyu yaparak tattılar. Ardından okulun ana girişinde misafir öğrenciler ve bütün 3A,B,C,D,E sınıflarının katılımı ile Ragusa'nın yöresel lezzetlerinden EKMEK tadıldı.

Öğle yemeğinden sonra Francesco Crispi öğrencileri bizlere harika Ragusa Ibla turu boyunca rehberlik ettiler ve bölgelerindeki Unesco Dünya Kültürel Mirarasına kayıtlı başlıca yerleri tanıtmak için tur rehberi  görevini üstlendiler. Bu arada Sicilya'da sadece Ragusa'nın Unesco Dünya Kültürel Mirasına kayıtlı 18 esere sahip olduğunu vurgulamak gerekir. İBLA YÜRÜYÜŞ TURU:Mediterraneo otelinin önündeki Ragusa yerleşim yerleri;  Bertin'in Sarayı,S. Maria Delle Scale, İtria,Palazzo Cosentini,Purgatorio,Palazzo La Rocca ve St George's gezildi.Serbest zaman etkinliğinde alış-veriş yapıldı ve akşam yemeği ile gün sona erdi.

6 KASIM ÇARŞAMBA:  Akdeniz'in incisi  Taormina ziyareti ve bir orta çağ kasabası olan bu şehir merkezinde yürüyüş.Yüksek bir tepe...Bu tepenin yamaçlarında taraça taraça denize doğru uzanan rengârenk evler.. Goethe'ye ilham veren panoramik manzara Taormina.

Antik Roma – Yunan tiyatrosu olan 'Teatro Greco', İngilizce bilen tur rehberi eşliğinde Taormina kasabasının ve hatta Sicilya adasının en önemli tarihi yapısını ziyaret ettik. Teatro Greco, Syracuse şehrindeki amfi tiyatro sonrası adanın en büyük ikinci tiyatrosu ve günümüzde turistik ziyaretlerin dışında opera, tiyatro ve konserler için de kullanılan müthiş bir akustiğe sahip.

7 KASIM PERŞEMBE: Çiftlikte Branç Etkinliği: Ricotta peynirinin üretim döngüsü- Akdeniz diyeti ve besin piramidine göre beslenme ilkeleri ile ilgili atölye çalışması. Peynir ve süt ürünlerinin nasıl hazırlandığını gösteren gıda çiftliğinde çok sayıda peynir türlerinin üretim süreçleri gözlemlendi ve öğrenciler gruplar halinde birbirleri ile işbirliği yaparak günün video çekimini yaptılar. Burada özellikle RICOTTA peynirini ve İtalyan Mutfağından Focaccia(Fokaça )Ekmeğini tatma fırsatına da sahip olduk. Burada tüm katılımcılar bu anı değerli kılma adına eğitici ve öğrencilerin kaynaşmasını sağlayan Sicilya eski sokak oyunlarını ve kendi yöresel oyunlarını birlikte oynadılar.

8 KASIM CUMA:

Besinlerin Saklanması -Atölye çalışması: Üzüm, bağcılık, şarap ve şiranın saklanması ile ilgili sunum gerçekleştirildi.

 Fen laboratuvarında MRS CHESSARI yönetiminde üzüm şırası, tarçın ve öğütülmüş fındık içeren karamel benzeri bir tatlı türü olan "MOSTATA"  yapıldı.

Sportif Faaliyetler: Tüm katılımcılar ikili ve dörtlü gruplar halinde okulun spor salonunda Beden Eğitimi öğretmeni eşliğinde Badminton müsabakası düzenlendi.

Katılımcılar web 2 araçlarından KAHOOT programını kullanarak gerçekleştirilen tüm faaliyetleri değerlendirdiler. Bu araç atölye çalışmalarını ve proje toplantısının amaçlarını değerlendirmenin çok eğlenceli bir yolu oldu.

Sertifika töreni yapılarak tüm katılımcılara sertifikalar takdim edildi.

9 KASIM CUMARTESİ: Vedalaşma .

İtalyan ekibinin içten misafirperverliği ve gerçekleştirdiği takdirinde program katılımcıları büyüledi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Antonella BELLUARDO ve ekip arkadaşlarına bizlere göstermiş oldukları yakın ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyoruz.

Öğrencilerin Yaptığı Yemek Tarifleri: 

Turkey-Turkish_Coffee-Cansu_Demir

Poland-ZIELONY_MAKARON

Poland_Vegetable_salad-Fila_Antoni

Italy-Pasta_Carbonara

19-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-202019-06-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.06.2020 - Güncelleme: 26.10.2022 13:20 - Görüntülenme: 465
  Beğen | 0  kişi beğendi