Erasmus+ KA229 "WeAreWhatWeEat" isimli projemizin Romanya hareketliliğini 25-29 Ekim 2021 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirdik."Mens sana in corporasano" "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" başlıklı bir haftalık çevrimiçi etkinlikler İtalya, Polonya, Türkiye ve Romanya'dan katılan öğrenciler ve öğretmenlerleZoom kullanarak sanal olarak gerçekleştirdik.
Covid-19 salgınında artan vaka sayısı ve tüm ortaklarımızın hükümetleri tarafından getirilen kısıtlamalar nedeniyle, Romanya'da yüz yüze yapılması planlanan öğrenme/öğretme/eğitim faaliyetine (LTTA) çevrimiçi olarak devam etmeye karar verdik.
"Mens sana in corporasano" "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" isimli bir haftalık çevrimiçi etkinlikleri İtalya, Polonya, Türkiye ve Romanya'dan katılan öğrenciler ve öğretmenler Zoom kullanarak sanal olarak gerçekleştirdiler.
Bu etkinlikte oyunlar ve dinamik aktivitelerin kullanılması, öğrencilerin bir yandan eğlenirken diğer yandan sağlıklı beslenmeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için harika bir yol oldu!
"Spor ve sağlık" fikri ile öğrenciler sağlıklı beslenme deneyimleriyle meşgul edildi, farklı yiyecekleri tanımaları sağlandı, yeni tatlar, lezzetler ve duyuları denemeleri için teşvik edildi.
1.GÜN
İlk gün meyve ve sebzelerle "Tahmin oyunu" oynadık (".....Harfi ile başlayan bir yemek düşünüyorum". Çocuklar yemeği doğru tahmin edene kadar çocuklara renk, şekil, duyu vb. gibi ekstra ipuçları verildi) ve meyve ve sebzelerin isimlerini ortaklarımızın tüm dillerinde söylemeyi öğrendik. Ebeveynlerle alışverişe çıkmanın sonuçlarını ve önerilerini sunduk. Bitkilerin nasıl büyüdüğünü hızlı bir şekilde izledik. Öğrencilerimiz okul bahçesine ve evlerinde saksılara marul, soğan, karnabahar gibi mevsim sebzeleri dikerek büyüme süreçlerini resimleyerek kaydettiler. Öğrenciler sağlıklı besinler alfabetik sözlüklerini oluşturdular.
2.GÜN
"Yemeli miyim, yememeli miyim?" sorusuna ayrıldı. Bu nedenle farklı ürünlerin etiketlerini inceledik ve gıda etiketleme mevzuatı, gıda takviyeleri, belirli gruplara yönelik gıdalar ve vitamin ve mineral takviyesi hakkında konuştuk ve hangisinin sağlığımız için en iyisi olduğuna karar verdik.(Etkinlikten önce Trabzon Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan Diyetisyen Merve ÖZOĞLU öğrencilerimize yüz yüze gıda takviyesi ve gıda etiketi hakkında seminer gerçekleştirdi).
3.GÜN
Sağlıklı besin grupları ve beslenme ile ilgili şarkılar söyledik ve bu şarkılarla hareketler oluşturduk ve rastgele gıda ürünleri ile sağlıklı menülerin çizimlerini oluşturduk. Spor öğretmenleri, fiziksel bir uğraştan önce vücudu hazırlamanın gerekliliğini anlamamıza yardımcı oldu.
Bu etkinlikler Biyoloji, Matematik, Müzik, Sanat, İngilizce vb. gibi okul dersleriyle ilgiliydi, böylece öğrenciler okulda gerçekleşen normal etkinliklerle birleştirdiler.
4. GÜN
Dördüncü gün sağlıklı hareketler üzerineydi ve yine spor hocaları bize sağlıklı beslenmeyi spor aktiviteleriyle birleştirme fikrini tanıttılar. Aerobik hareketler(Romanya okulun Beden Eğitimi öğretmeni StefanescuCodrin tarafından) öğrendiler ve iyi ritimli şarkılarla biraz dans ettiklerinde vücutlarında oluşan enerjiyi hissetmeleri sağlandı. Bu hareketler sonunda su içmeyi de ihmal etmediler. Kas gelişimi için suyun önemi vurgulandı.
5.GÜN
Son gün, insanların yemek hakkında ne düşündüklerini hatırlatmak ve bu konu ile ilgili farklı atasözleri, deyimler ve ifadelerin tüm dillerdeki karşılıklarını öğrenildi. Web 2 araçlarından jamboard kullanılarak günün etkinliği tamamlandı. Yapılan tüm etkinliklerin video, PowerPoint, afiş, poster gibi çıktıları eTwinningTwinSpaceportalına ve proje web sayfasına yüklendi. Her etkinlik sonunda koordinatör okul tarafından hazırlanan Kahoot aracı ile öğrenciler öğrendiklerini pekiştirdiler.
Toplantının Kazanımları:
Sanal toplantılara katılan öğretmenler ve öğrenciler, İngilizce iletişim becerilerini uygulama, sağlıklı beslenme ile ilgili ilginç gerçekleri öğrenme ve aktif bir şekilde zaman geçirmeye motive olma şansı buldular.
Toplantıya katılan öğretmenler, diğer öğretmenlerle öğretim yöntemlerine ilişkin deneyim ve gözlemlerini paylaşma fırsatı buldular. Bu sayede öğretmenlerin yeni metodolojileri atölyelerini zenginleştirecek, yeni öğretim yöntemlerini diğer meslektaşlarına tanıtabilecek ve derslerini öğrenciler için daha katılımcı ve çekici hale getirecektir.Toplantıdan sonra okullarında öğrendiklerini uyarlamaya çalışabilirler.
Ayrıca öğrenciler ve öğretmenler sanal bir etkinliğe katılarak sunum, anket ve dijital içerik paylaşımı için farklı uygulamaları öğrendiler.Web 2araçlarını etkin kullandılar.