TRABZON / ORTAHİSAR - Pelitli 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M.Akif Ersoy´u Anma Günü

Okulumuz konferans salonunda düzenlenen törenle “İstiklal Marşımızın” kabulü coşkuyla kutlanmış; bu vesile ile marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy saygı ve minnetle anılmıştır.

Törenimizde öğrencilerimize milli marşımızın hangi şartlar altında, hangi duygularla, hangi amaçla ve kim tarafından yazıldığı; ne anlama geldiği, neyi temsil ettiği ve milletimiz için değeri konularında farkındalık kazandırmak amaçlanmıştır.

Osmanlı Devletinin dağılma sürecine girmesiyle başlayan sıkıntılar, dünya devletlerinin milletimizi esir ve ülkemizi istila etmek istemeleriyle devam etti. Bunun sonunda da milletimiz; canını, dinini, namusunu, geleceğini, kısaca her şeyini kurtarmak için “Kurtuluş Savaşını” başlattı.  Sefaletler ve imkânsızlıklarla başlayan Kurtuluş Savaşı yüz binlerce şehit verilmesiyle ve büyük fedakârlıklarla devam ediyordu.

İşte bu şartlar ve atmosfer içinde meclis kurulduktan sonra da her bağımsız milletin olduğu gibi bizim de birlik beraberliğimizi sağlayacak, ordumuza güç verecek ve vatanımızı kurtarmak için çektiğimiz acıları ve gösterdiğimiz kahramanlıkları hatırlatacak bir marşımız olması fikri ortaya çıktı. Bunun için büyük para ödülü olan bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonucunda o günleri bizzat yaşayan ve yaşananları en güzel şekilde anlatan Mehmet Akif Ersoy’un şiiri birinci olmuştu. Mehmet Akif bu marşı milletimize armağan etmiş, para ödülünü de kabul etmemiştir. İşte Mehmet Akif’in bu şiiri 12 Mart 1921 tarihinde de resmen İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.

O günden beri içimizdeki vatan sevgisinin sönmemesi için İstiklâl Marşımızı okur, o günleri unutmamaya çalışırız.

14-03-202414-03-202414-03-202414-03-202414-03-202414-03-2024

Yayın: 14.03.2024 - Güncelleme: 21.03.2024 10:06 - Görüntülenme: 70